Lymfyoga kurs 5 ggr med start 17/5

Jeanette
10 maj 2023

Det lymfatiska systemet är en den av vårt immunförsvar. Ett trögt lymfsystem jobbar långsamt och kan ge svullna fötter, ben och fingrar. Och när vi till exempel stukar foten och den svullnar upp är det lymfsystemet som ska transportera bort överskottsvätskan så att svullnaden kan lägga sig. Om lymfsystemet är trögt och inte klarar av att rensa bort slaggprodukterna kommer de att samlas upp i bindväven och kan med tiden bli till fibroser. Fibroser är förtätningar i fettväven när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Fibroserna gör ofta ont vid beröring

De vanligaste områden där du kan märka om ditt lymfsystem är trögt, är nacken, runt vristerna, knäna, låren, överarmarna och buken men också vid gamla skador och ärr där det kan ha bildats fibroser som gör det svårt för lymfvätskan att passera.

 Hur vet jag om mitt lymfsystem är trögt?

Några tecken är att du ofta känner dig frusen och kall.

Ömma och svullna ben och fötter som nämndes tidigare samt åderbråck och celluliter kan vara tecken på att lymfan inte flödar på som den ska.

Det kan också vara svårt att gå ner i vikt och bli av med de där extra kilona.

Men även sömnproblem kan något otippat vara kopplat till lymfan så även ben som somnar.Andra besvär kan vara återkommande förkylningar samt slembildning.

Har man ofta problem med bihålorna och slem i hals och näsa kan det vara ett tecken på ett stagnerat lymfsystem.

Även huden kan påverkas i form av acne eller torr hud.

Lågintensiv träning med medveten andning sätter fart på lymfan. Lymfyoga är en mjuk yogaform som passar alla, oavsett förkunskap med fysiska övningar/positioner, djupandning och meditation.

5 veckor med start den 17/5 kl.17.00-18.00. Pris 850 kr. Anmäl dig här: https://www.bokadirekt.se/places/malaro-friskvardcenter-10858